Hogyan válasszak könyvelőt?

  Amióta elkészült a weboldalam sokszor elgondolkodtam, hogy mi alapján választanak a vállalkozók könyvelőt! 

Meg is kérdeztem 3 vállalkozó ismerősömet, mi alapján döntöttek a könyvelőjük mellett és mindhárman azt válaszolták, hogy " Ismerősök ajánlották "   :-). 

Aztán átolvastam sok könyvelési oldalt, hogy szerintük mi alapján kell könyvelőt választani és ezek közül a legtöbbször előforduló és szerintem is fontos feltételeket soroltam ide! 


1. Rendelkezik-e az előírt szakmai képesítéssel, szerepel-e a C.E.C.C.A.R. ( Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete) tagjai között ?

2. Szerződéskötésre kerül-e sor? Olyan szerződésre, amely pontosan rögzíti, kinek mi a feladata, a felek mit kérhetnek és mit várhatnak el egymástól!

3. Rendelkezik-e felelősségbiztosítással? Ha a munkája során hibázik, ebből tudja kifizetni a büntetést, ugyanis a hatóságok mindig a vállalkozást büntetik, nem a könyvelőt!

4. Vállal-e titoktartást?  Mivel belelát a te gazdálkodásodba, nem lenne illdomos ha azt kibeszélné!

5. Könnyen elérhető-e?  Az a jó, ha több csatornán is elérhető! Ebből a telefonos elérhetőség az alap, de az e-mail, skype illetve a személyes ügyfélfogadás is elérhető kell legyen legalább  a nap egy meghatározott szakában, ügyintézés céljából!

6. Türelmesen meghallgatja-e minden kérdésedet és kérésedet?  Ha nem is tudja mindenre egyből a választ (ő is emberből van :-) ), de rövid idő alatt utána néz és tájékoztat a válaszról ! 

7. A könyvelés menete alkalmas-e arra, hogy betekinthess a saját adataidba? Ma már léteznek olyan könyvelési rendszerek, amelyek lehetőséget biztosítanak erre, így nyomon követheted az ÁFA alakulását, a vevő - szállító tartozásokat, stb. Előny lehet, hogy a könyvelési dokumentumokat nem kell mozgatni!

8. Kapsz-e rendszeres ( havi )  tájékoztatást a céged vagyoni-, pénzügyi helyzetéről?  Ha a könyvelő rendszere nem alkalmas arra, hogy bármikor betekinthess a saját könyvelési adataidba akkor is elvárható, hogy bizonyos rendszerességgel írásban vagy szóban tájékoztasson ezek alakulásáról!

9. Szereti és nagyra becsüli a munkáját ? (  Ha magadat nem becsülöd eléggé, hogyan várod el ezt mástól - alapon! )

10. Az elvégzett munkával arányos-e a könyvelési díj? Mindkét félnek jobb, ha a könyvelési díj változó, az elvégzett munkával arányos, nem hasraütés alapján kerül meghatározásra. Ez akkor lehetséges, ha a felkönyvelt tételek- , bizonylatok száma, dolgozói létszám és egyéb igénybe vett szolgáltatások tételenkénti adataiból számítódik ki a havi díj!

11. Időben kapsz-e tájékoztatást minden adózási- illetve járulékfizetési változásról, mely érinti a vállalkozásodat?

12. Van-e honlapja, hírlevele, blogja vagy rendszeresen frissülő közösségi oldala? Ha az ügyfeleket érintő változásokat rendszeresen közzéteszi, akkor valószínü, hogy naprakészen követi  az aktuális változásokat!

13. Szimpatikus-e? A sok szakmai feltétel mellett (szerintem! ) nagyon fontos, hogy szimpatikus is legyen, hiszen jó esetben hosszú távra választunk könyvelőt!

 Ha benne vagy egy kis játékban, add össze a kérdésekre adott IGEN válaszokat és nézd meg a te könyvelőd melyik kategóriába tartozik! 
 EZ SZIGORÚAN CSAK AZ ÉN VÉLEMÉNYEM !!!!


13 IGEN válasz : tökéletes könyvelőd van!
9 - 12 IGEN válasz: jó kezekben van a vállalkozásod könyvelése!
5 - 8 IGEN válasz: érhetnek meglepetések!
0-4 IGEN válasz: próbálj ki másik könyvelőt is!


Ha könyvelőt keresel, ITT  találsz!