Mit értünk befektetett eszközök alatt?

Két héttel ezelőtt meghívást kaptam egy pályázati tájékoztatóra, ahol könyvelési szakértőként voltam jelen. Tehát, ha a pályázók részéről felmerült valamilyen könyvelési kérdés, azt én válaszoltam meg. Amikor a pályázatíró elmondta, hogy a pályázati pénzből csak befektetett eszközöket lehet vásárolni, meg is érkezett az első kérdés: 

Mik azok a befektetett eszközök? 

Először nézzük meg a három fő jellemzőjét: 


  • áfa nélküli, vagyis a nettó értéke minimum 2500 lej
  • használati időtartalma több mint egy év
  • azért vásároljuk meg, hogy bérbe adjuk, vagy a termékünk, illetve szolgáltatásunk előállításához van hozzá szükségünk

A befektetett eszközöket nem tudjuk költségként elszámolni abban a hónapba, amikor megvettük! Meg kell nézni az amortizációs idejét – intervallumokban van megadva – a tárgyi eszközök táblázatban és annak alapján tudjuk meghatározni, hogy hány év alatt számolható el.

Például, ha vásárolsz egy traktort 10 000 lejért, annak az amortizációs időszaka a tárgyi eszközök táblázata szerint 4-8 évig terjed, és 5 év* alatt fogjuk elszámolni, akkor:

5 év szorozva 12 hónap = 60 hónap. Ezt követően a 10 000 lejt (a traktor árát) elosztod 60-al, és megkapod, hogy egy hónapban hány lejt számolhatsz el költségként.

*A tulajdonos dönti el, hogy mennyi idő alatt számolja el költségként a befektetett eszközt az adott kategórián belül. A traktor esetén 4 és 8 év között kell elszámolni.

Segíthetek még valamiben?

Ha rám bízod a könyvelést, nyugalom költözik a vállalkozásodba.

Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

telefon: + 40 733 94 11 42

e-mail cím: office@contabnet.ro