Mikor érdemes vállalkozást indítani?

Először is kezdjük azzal, hogy mikor érdemes elgondolkodnod a vállalkozásalapításon. 

  • Ha van egy jó ötleted, amivel már régóta foglalkozol, és szeretnél belőle bevételt nyerni. Például mindig te sütötted a szülinapi tortát a rokonságnak, a szomszédoknak, aztán úgy elterjedt a desszerted híre, hogy egyre többen szerettek volna tőled rendelni. Akár még pénzért is. 
  • Ha kiemelkedően teljesítesz a munkahelyeden, nagyon jó vagy a szakmádban, de szeretnél saját lábadra állni. Előtte érdemes piackutatást végezned. 
  • Ha egy olyan tevékenységet szeretnél végezni, amiben jó vagy, de nincs meg hozzá az anyagi fedezeted, ezért pályázaton vagy banki hitelen gondolkodsz, akkor szükséges a vállalkozás (és egy jó üzleti terv is)! 
  • Ha van ingatlanod, házad, amit kiadnál bérbe egy kis jövedelem reményében, akkor is érdemes vállalkozást nyitni. 
  • Ha szeretnél egy cégnél dolgozni, mert az lenne az álommunka, de ők nem alkalmaznak munka-, csak együttműködési szerződéssel (contract de colaborare), akkor szintén kell a vállalkozás. 

Hogyan zajlik a bejelentés?

Ha eldöntötted, hogy milyen tevékenységet szeretnél végezni, a Kereskedelmi és Ipari Kamaránál tudod kiváltani a vállalkozói engedélyt. Ehhez szükséged lesz:
- a személyigazolványodra
- valamilyen igazoló okiratra az ingatlanról, ahová bejegyzik a céget; ez lehet egy telekkönyv, bérleti szerződés, vásárlási szerződés, gyakorlatilag mindegy csak igazolja, hogy rendelkezhetsz az adott ingatlan felett
- szakmai végzettséget igazoló okiratra
- 5 nyomtatványra, amit vagy a helyszínen, vagy a könyvelőd segítségével töltesz ki. Innen tudod beszerezni

A cégindítást személyesen vagy közjegyző előtt kötött felhatalmazással lehet elintézni. A cégbejegyzés díja körülbelül 270 lej, amit helyben kell befizetni. A bejegyzés 5 nap alatt készül el. Ezt követően 30 napon belül egy nyilatkozat kitöltésével be kell jelentkezni a pénzügyre is. Az ügyfeleimnek ezt már én intézem!

Ha kft-t szeretnél nyitni, az már valamivel bonyolultabb. Vannak konkrétan erre szakosodott cégek, akik vállalják a teljes dokumentáció kitöltését és a cégbejegyzést! Ennek összege körülbelül 700 lej, ami nem tartalmazza a törzstőkét, ami pluszban minimum 200 lej. 

Segíthetek még valamiben?
Ha rám bízod a könyvelést, nyugalom költözik a vállalkozásodba.
Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
telefon: + 40 733 94 11 42
e-mail cím: office@contabnet.ro