Támogathatják az egyéni vállalkozók adójuk 2%-ával az egyesületeket?

Néhány napja felhívott egy ismerősöm, egy apuka, aki épp a gyermekét hozta haza az edzésről. Elmesélte, hogy az edzők már elkezdték kiosztani az úgynevezett 2%-os papírokat, amellyel az egyesületeket, szervezeteket és nonprofit tevékenységeket lehet támogatni. Így tehát arra volt kíváncsi, hogy ő, mint fix adózású PFA-s vállalkozó, támogathatja-e az adott sportegyesületet.

A válaszom: igen!

Minden adózó polgár oda tudja adni a befizetett adója 2%-át a fentebb említett szervezeteknek. Azt azonban tudni kell, hogy nem a 230-as dokumentumot kell kitölteni (általában ezt szokták szétosztani), hanem a 200-asat. Fontos megjegyeznem, hogy a fix adózású egyéni vállalkozóknak nem kötelező benyújtani a 200-as adóbevallásról szóló nyilatkozatot, csak abban az esetben, ha az adójukkal szeretnének valakit támogatni. 

A dokumentumon a III. rész vonatkozik erre, ott kell megadni az egyesület vagy szervezet nevét, az adószámát, a bankszámlaszámát és az összeget (az adó 2%-át). 

A következő javaslatom pedig a nonprofit szervezeteknek és egyesületeknek szól. 

Amikor elkezditek szétosztani a 230-as nyilatkozatot, töltsetek ki mellé a saját adataitokkal egy 200-as dokumentumot is. Ezeket adjátok oda a fix adózású egyéni vállalkozóknak (PFA, I.I.). Így nekik csak a saját személyes adataikat és az összeget kell beírniuk a megfelelő helyre. Végül pedig annyi a teendő, hogy leadják az említett dokumentumot a pénzügyre. 

Ha van olyan ismerősöd, aki egyesületet vagy nonprofit szervezetet üzemeltet, oszd meg vele ezt a bejegyzést, hogy lássa, igenis el lehet érni a fix adózású egyéni vállalkozókat is. 

Segíthetek még valamiben? 
Ha rám bízod a könyvelést, nyugalom költözik a vállalkozásodba. 
Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén: telefon: + 40 733 94 11 42 e-mail cím: office@contabnet.ro