Mire elég a befizetett CASS?

A rádiós szereplésem után megkeresett egy kedves házaspár, hogy az előbb hallgattak az autóban, és lenne hozzám egy kérdésük. A férjnek van egy PFA-ja (Adószámmal rendelkező magánszemély) és rendszeresen befizette a jövedelemadót, illetve az egészségügyi biztosítást (CASS) is. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha a férj a közeljövőben kezelésre szorulna, akkor neki a befizetett egészségügyi biztosítás fedezi-e a kórházi kezelést és az ott tartózkodást. 

Mivel a házaspár nem hozott magával semmilyen bizonylatot vagy nyomtatványt, amin meg tudtuk volna nézni a befizetett összegeket, így felajánlottam nekik a következőt: egy órán belül kiderítem, mennyit fizettek be eddig és mire elég az adott összeg. 

Felhívtam a pénzügyet, kikértem a fisát, vagyis az adatlapot és kiderítettem, hogy mennyit fizetett a férj 2012 óta. Ugye azóta változott a biztosítás kiszámolásának módja. Tehát ebből a dokumentumból kiderül, hogy mennyi egészségügyi biztosítást fizetett a vállalkozó, mennyit kellett volna, esetleg keletkezett-e túlfizetés. 

Ennek alapján kiszámoltam 5 évre visszamenőleg, hogy mi az az összeg, amivel ő még tartozik a biztosítóház felé. Aztán felhívtam az egészségügyi biztosítóházat, és velük is leegyeztettem az összeget. Ezt követően pedig hívtam is a házaspárt az eredménnyel. 

 Tehát végül sikerült kiderítenem, hogy mennyit kell még befizetniük pluszba, hogy a kórházi kezelés ne kerüljön pénzbe. Igazán hálásak voltak, és nagyon köszönték a gyors segítséget, hiszen sok helyen kérdeztek már rá erre, de még ilyen konkrét választ nem kaptak. 

Neked tudok segíteni valamiben? 
 Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 
telefon: + 40 733 94 11 42
e-mail cím: office@contabnet.ro