Mi fán terem a Registru Inventar?

A Registru Inventar az egyik kötelező nyilvántartási dokumentuma az egyszerűsített könyvvitelt vezető vállalkozásoknak. Ebbe vezetjük be a vállalkozás vagyonát, az eszközeit, a tartozásait, illetve a követeléseit, és általában az a személy tölti ki, aki a vállalkozás könyvelését végzi. 

De mikor is kell ezt kitölteni? 

Először akkor, amikor a cég megkezdi a tevékenységét, majd akkor, amikor befejezi, közben pedig minden naptári év végén, december 31-ével bezárólag. Ebbe a regiszterbe kell felvezetni – tételenként, a dátum szerint sorrendbe – a vállalkozás összes vagyonát, eszközeit, áruit, tartozásait, követeléseit. 

Ha több csoportosítás van, tehát többféle áru vagy leltári tárgy, akkor azokról lehet külön leltári listát vezetni. A lista tetején kell feltüntetni a vállalkozás nevét, majd egyesével a leltári tárgyakat – névvel, árral, darabszámmal és, hogy melyik évben, milyen számlával vásárolta meg a vállalkozó. Ezt a végén összesíteni kell, és a teljes végösszeg kerül át a Registru Inventarba, vagyis a leltári nyilvántartásba. 

Ha nincs külön lista, akkor magába a leltári nyilvántartásba kell felvezetni, hogy milyen eszközei vannak a vállalkozásnak: szintén a darabot, a termék megnevezését és a termék árát kell feltüntetni rajta. A tartozások részhez pedig az kerül, hogy milyen tartozásai vannak a vállalkozásnak, illetve milyen cégek tartoznak neki. Ezek összegét is meg kell adni, majd a felsorolás végén összesíteni a végösszeget, végül rá kell írni még a dátumot, és kész is! 

Ha a vállalkozó elektronikusan vezeti a saját listáját, akkor könnyebb dolga van, hiszen egyszerűen csak ki kell nyomtatnia az év végén az Excel táblázatból vagy a könyvelő programból. 

Arra mindenképpen figyelj oda, hogy év végén ezt kötelező kitölteni, hiszen ellenőrzéskor még az ellenőrző szervek is kérhetik! 

Segíthetek még valamiben? 
Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 
telefon: + 40 733 94 11 42 
e-mail cím: office@contabnet.ro