Kedvezőbb kilátásokkal számolhatnak a vállalkozók 2018-ban!

Úgy tűnik, hogy a 2018-as év kedvezőbb lesz az egyéni- és családi vállalkozásoknak (PFA, I.I., I.F.) és a független tevékenységet (Profesii liberale) végzőknek, mint amilyen a 2017-es volt. Ugyan a 79/2017-es Sürgősségi Kormányrendelet (OU) szerint számíthatunk a változásokra, és ez már a Hivatalos Közlönyben (Monitorul Oficial) is megjelent, azért fenntartásokkal kell kezelni: januárig még történhetnek változások. 

Mielőtt belevágunk, azt tudni kell, hogy a várható minimálbér 2018. január 1-től 1900 lej lesz, ezért én az alábbi példákban már ez alapján számoltam.

Nézzük a változásokat!

Jól jegyezd fel, hogy a nyugdíjbiztosítást (CAS) az országos minimálbér után kell számolni, nem az országos átlagbér után. Továbbá a fent említett vállalkozásoknak akkor kell nyugdíjbiztosítást fizetniük, ha az előző évben elért nettó jövedelmük nagyobb, mint 12 havi bruttó jövedelem. Vagyis, akkor fizet, ha a 2017-es évben a nettó jövedelme nagyobb volt, mint 22800 lej. Ellenkező esetben nem! 

Tehát nem mindenkinek kötelező a nyugdíjbiztosítással számolnia, ám, akinek az, szabadon választhatja meg, hogy mennyit szeretne fizetni. Azonban az összeg nem lehet kevesebb, mint a bruttó minimálbér (1900 lej, ugye 2018-tól ennyi lesz). Tehát, lehet akár 5000 lej a havi nettó jövedelmed, akkor is választhatod a minimális nyugdíjbiztosítást.

Itt kell megemlítenem, hogy eltörölték az eddigi választható nyugdíjbiztosítási (CAS) kulcsokat (tudjátok, 10,5% és 26,3% közül lehetett választani), és egy újat határoztak meg: a teljes értékű nyugdíjbiztosítási kulcs 25%. Egy példán keresztül levezetve az összege 1900 *25%= 475 lej havonta. Ebben az esetben ne felejtsd el január 31-éig benyújtani a 600-as nyilatkozatot! (Ezt azoknak kell kitölteni, akik kötelesek nyugdíjbiztosítást fizetni.)

Annak is érvényes ez az összeghatár, aki fix adózással (norma de venit) van bejegyezve; figyelnie kell, hogy az adott hónapban mennyi a bruttó minimálbér

Térjünk át az egészségügyi biztosításra (CASS). Ezt korábban mindenkinek fizetnie kellett, mostantól azonban csak annak kötelező, akinek a bruttó jövedelme meghaladja a 12 havi országos bruttó jövedelem összegét (22800 lej). 

Ha az éves jövedelmed - egy vagy több tevékenységből összesen - nem haladja meg a 22800 lejt 2017-ben, akkor nem kötelező egészségbiztosítást (CASS) fizetned. 

Tudnod kell továbbá, hogy a CASS adókulcsa 5,5%-ról 10%-ra emelkedett, és nagyon fontos, hogy eddig a nettó jövedelem után, most pedig a bruttó minimálbér után fogod fizetni! 

Ezzel szemben a jövedelem adókulcsa 16%-ról 10%-ra csökkent, tehát kevesebb adóra számíthatunk.

Kinek nem kötelező CAS-t, vagyis nyugdíjbiztosítást fizetni?

1. Akinek a 2017-es évre a nettó jövedelme kevesebb, mint 22800 lej. Neki nem kell benyújtani a 600-as nyilatkozatot sem!
2. Aki év közben nyitotta a vállalkozását, akkor a megsaccolt jövedelem után számolja ugyanezt, adott hónapra visszaosztva!
3. Aki fix adós (norma de venit) és a havi norma nem haladja meg az 1900 lejt vagyis az évi 22800 lejt (a norma javítások után!)
4. A nyugdíjasoknak
5. Azoknak a személyek, akik nem az állami rendszerben fizetik a nyugdíjbiztosítást, például ügyvédek.

Tehát a végső konklúzió:

Azok a vállalkozók, akiknek az éves nettó jövedelmük nem haladja meg a 22800 lejt, semmilyen járulékot nem fizetnek, csak a 10% jövedelemadót!

A nyugdíj- és az egészségbiztosítás adókulcsa is változott: 25%+10%, vagyis összesen 35%, ami első ránézésre soknak tűnhet, de ezt a bruttó minimálbér után számolják, nem a jövedelem után, ahogy eddig!

Segíthetek még valamiben?
Várom hívásodat vagy e-mailedet az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
telefon: + 40 733 94 11 42
e-mail cím: office@contabnet.ro