Kisvállalkozások (P.F.A., I.I., I.F.) figyelmébe!

  

   Újabb törvény módosítást rendeltek el honatyáink, amely az Egyéni- és Családi Vállalkozókat (I.I., I.F.)  illetve az Engedéllyel rendelkező magánszemélyeket  ( P.F.A. )  érinti.

   Ezt a változást a 182/2016-os törvény írja elő,  amely az október 19-ei Hivatalos Közlönyben ( Monitorul Oficial ) jelent meg és 2017 január 17-től lesz érvényes határozat.


I. Az  Engedéllyel rendelkező magánszemélyek  (P.F.A.) tevékenységi körének (CAEN) a száma nem lehet 5-nél több,  munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottja pedig max. 3 lehet.

II. Az Egyéni - és Családi vállalkozásoknak a tevékenységi köre (CAEN)  10 osztályt tartalmazhat és az alkalmazottak száma nem lehet több mint 8 . 

 

Mit tehetsz, ha téged is érintenek a fenti változtatások?


I. variáció:  egy drasztikus, de lehetséges módja az alkalmazottak elbocsátása


II. variáció:  A következő megoldás az lenne, ha nem alkalmazottként hanem partneri szerződéssel foglalkoztatnád a jelenlegi munkásaidat. A törvény nem zárja ki, hogy más jogi ill. fizikai személyekkel partneri szerződést kössél. Viszont, ha egy elbocsátott alkalmazott egyéni vállalkozói igazolványt vált ki , csak akkor köthet veled partneri szerződést, ha a független tevékenységek 7 feltétele  közül legalább 4 teljesül.


III. variáció: Ha megváltoztatod a vállalkozási formát és  Egyéni vállalkozóra ( I.I. ) váltasz. Ebben az esetben egy kérést kell letenni a Kereskedelmi Kamarához, ami viszonylag egy egyszerű és költségmentes módja a változtatásnak.


IV. variáció: Ha K.F.T. re váltanál először ki kell töröltetni a Kereskedelmi Kamaránál a jelenlegi engedélyed és bejegyeztetni egy új céget K.F.T. (S.R.L.)  formában. Ez egy kicsit hosszadalmasabb és költségesebb megoldás, részleteket lásd az előző blogbejegyzésemben.


És van még egy kedvező változás: 

Azok a tanulók akik vállalkozást szeretnének nyítani kedvezményben részesülnek:  a bejegyzési ill. az alapítási költséget az állam fizeti, ha megfelelnek az alábbi három feltételnek:  


 - akkreditált tanügyi intézményben folytatják  tanulmányaikat

 - a második tanulmányi évüket  már elkezdték és az intézmény által kért írataik rendben vannak

 - az életkoruk a cégbejegyzés időpontjában nem haladja meg a 30 évet.


Kérdésed van?   Ide írhatod!


Könyvelőre van szükséged? Itt megtalálsz!